Mange studenter kjenner følelsen av panikk rett før eksamen, man leser så mye man kan i løpet av noen få dager, gjør det bra på eksamen, men husker kanskje ikke så mye av selve stoffet etterpå. Når man strileser veldig mye på kort tid, kan det nemlig være vanskelig for langtidshukommelsen å plukke opp all informasjonen. Skal man lese pensum for å faktisk lære seg det som står der, og ikke bare få en god karakter på eksamen, bør man derfor lære seg litt bedre studieteknikk.

Det kanskje aller viktigste er, å sette opp en leseplan, fordele pensum utover hele semesteret og gi seg selv god tid til å lese hver eneste tekst. Å stryke under, samt å ta notater underveis er viktig, men det er likevel like viktig å forstå hvorfor man tar akkurat de notatene.

I tillegg til å lese tekstene, vil det for mange være alfa omega å kunne snakke med andre studenter om det man har lest. Mange studieretninger arrangerer kollokviegrupper, men mange studenter ønsker også å arrangere sine egne. Det som er viktig, er at man er i en gruppe hvor ingen er redde for å stille de dumme spørsmålene, og hvor ingen dominerer, eller virker skremmende på resten av gruppen.

Men det aller viktigste som gjelder studieteknikk er å finne de metodene som passer for akkurat seg. Det som passer for en student, vil ikke nødvendigvis passer for en annen. Det er selvsagt noen universelle regler, men man skal ikke være redd for å tilpasse seg. Man studerer for eksempel også matematikk på en annen måte, enn man studerer sosiologi, og dette er selvsagt helt naturlig.

For god studieteknikk lønner det seg derfor å legge en plan for hele semesteret, men ikke å være redd for å gjøre endringer underveis, hvis man merker at man skulle trenge det.