good-learning-starts-earlyMan skal ikke glemme at den beste læringen starter tidlig, så tidlig at barna ikke tenker på det som læring, men som lek. Altså før barneskolealder.

Det er mye lek å finne i læring, og det er mye læring å finne i lek. I dag er det slik at de fleste barn, også de aller minste, spiller på iPad og smarttelefoner fra veldig ung alder. Da gjelder det å bruke disse verktøyene på riktig måte, slik at man gir barna de beste forutsetningene tidlig i livet. Det finnes utrolig mange gode spill som er laget med læring som hovedmål, dette kan for eksempel være tall- eller alfabetspill. Det disse spillene har til felles er at barna synes de er kjempemorsomme slik at læringen går som en drøm.

Etter at barna har begynt på skolen kan det også være en god idé å ta slike spill i bruk. Tenk deg at barnet ditt sitter med nesa i skriveboken, men står skikkelig fast. Frustrasjonen vokser seg større for hvert minutt. Fortsetter dette over tid kan barnet forbinde læringen kun med negative aspekter. Men lar du han eller henne forlate skriveboken noen minutter, og heller forsøke seg på et alfabetspill på iPad’en, kan læringen fort bli morsom igjen. Her gjelder det selvsagt å finne en god balanse, og man bør snakke med læreren til barnet, hvis man er usikker.

Uansett hvilken metode du velger for dine barn, husk at god læring starter tidlig! Hvor tidligere man kommer i gang, jo lettere blir det senere i livet. Når det er sagt, er det viktig å finne en god balanse og man skal tillate at barne også leker, kun lekens skyld. Dette er en viktig bestanddel av det å være barn, noe som ikke bør forandres, selv om man lever i en tid hvor elektroniske duppeditter er overalt hele tiden.