get-your-nose-out-of-the-textbookDet kan høres ut som et dårlig råd, men det er faktisk ikke det. Fra tid til annen bør man la barna få ta nesa ut av læreboka for å lære på andre måter.

En tur til et museum vil være et kjempegodt alternativ til læreboka, spesielt for elever som kanskje kan være litt skoletrøtte. Mange museer vil by på interaktive opplevelser hvor eleven selv kan ta del i læringen. På museer plukker man ikke bare opp massevis av faktakunnskap, men får også et utvidet blikk på historien. Det kan være lettere å forstå ting i kontekst etter et museumsbesøk. Teknisk Museum i Oslo er et kjempepopulært valg som også er morsomt for de voksne, men det finnes også mange andre gode alternativer rundt omkring i hele landet.

Det er viktig å ta med elever på teater for å gi de en god forståelse av hva et litterært verk faktisk kan være. Noen ganger når elever kun sitter med nesa i læreboka mister de denne forståelsen, men kanskje enda viktigere: de mister interessen og nysgjerrigheten for litteratur. De fleste teaterstykker som vises på norske scener i dag er bygget på litterære verker.

Man kan selvsagt også ta med elever på andre mer myke opplevelser, som sportsarrangementer, badeland og kino. Bare det å være sammen som en gruppe utenfor klasserommet vil gi økt sosialt trivsel og stimulere til mer læring når man er tilbake på skolebenken dagen etter.

Kunnskap handler ikke kun om fakta, og det er derfor det er så viktig å la elevene ta del i andre opplevelser som utvider deres kunnskapshorisont, utenfor de to permene. Foreldre og lærere som aktivt oppfordrer til dette, vil ikke bare se konkrete resultater, de vil oppleve at de blir bedre likt og mer respektert av elevene over tid. For mange er kanskje ikke dette så viktig, men det skader i alle fall ikke.