Hjem Veileder Idéhefte Brosjyre Omtale Fagstoff English

 
 
Last ned Adobe Reader
 
 
 
 
 

 

Eldhuset fagforum

 

Noen forslag til videoer/filmer

Dem sparker deg i sjela også (1997)
Om mobbing blant barn og unge, basert på en dramatisk historie fra virkeligheten.
En alarmerende og høyst aktuell film om mobbing og vold. Vi møter fem velreflekterte ungdommer som forteller åpent og uten omsvøp om hvordan de har blitt mobbet. Alle beskriver en følelse av total ensomhet og av å ha blitt dypt såret av mobbingen, men de forteller også om hvordan de har klart å gjenvinne selvtilliten og livsgleden på ulike måter. En dramatisk mobbehistorie fra virkeligheten blir rekonstruert, og her forteller «Mona», 16 år, om hvordan hun ble brutalt mobbet og slått ned av andre skoleelever. Som en desperat, siste utvei prøvde hun til slutt å begå selvmord for å slippe unna mobbingen, men ble reddet og fikk hjelp til å gå videre i livet. Produsert på oppdrag fra Regjeringens handlingsplan mot vold i bildemediene.

For alltid fremmed (2004)
En kortdokumentar på video. Filem ”For alltid fremmed” handler om ungdom med flerkulturell bakgrunn. Norsk filminstitutt ønsker å nå alle skoler i Norge med denne filmen. For alltid fremmed anbefales spesielt av skoleetaten i Oslo kommune som en viktig diskusjonsfilm for skoler som jobber aktivt mot rasisme og mobbing og for kulturell forståelse. Filmen er dedisert Benjamin Hermansen, som ble drept av nynazister på Holmlia vinteren 2001. Filmen handler om hvor viktig det er å fortsette arbeidet med integrasjon, som en motvekt til rasisme og ghettodannelse. Ungdommene som er intervjuet i filmen ønsker aksept for sine identiteter som flerkulturelle – både som norske og pakistanske, arabiske, afrikanske og så videre. De ønsker oppmerksomhet på hvem de er – ikke hvor de kommer fra.

Gummispretterten (1992)
Aldersgrense: 10 år, men anbefales ungdomsskole og videregående skole.
Handling: Historien spinner rundt den unge Rolands liv i 1920-årenes Stockholm. Foreldrene er sosialister og driver en tobakksforretning, der pappa Fritiof har politiske diskusjoner, mens mamma, den russiske jødinnen Zipa, driver ulovlig salg av kondomer. Unge Roland er en usedvanlig oppfinnsom gutt med et medfødt forretningstalent. Morens ulovlige kondomer er innbringende både som ballonger til andre barn og ikke minst som den perfekte gummistrikk til sprettertene han produserer og selger. Roland vil gjerne være en av de tøffe gutta i gata. Men han er også enfoldig. Når de eldre mobber ham for ikke å være tøff nok til å slikke på en jernstang en iskald vinterdag, så gjør Roland det for å bevise sin tøffhet.

Isrose (1996)
Et prosjekt mot mobbing av Oddvar Øieren med flere. Læremiddelpakken er utviklet i samarbeid med Vesta og Lærerforbundet, Oslo Gyldendal, 1996. Inneholder tekstsamling, prosjektveiledning, rollehefte, en videokassett og kompaktplate.

Johanna Yohanna (2003)
Svensk dokumentar om ei jente som blir mobbet. Filmen følger henne fra hun er fem til hun er 19 år. Et gripende portrett og en sår fortelling om en reise fra helvete til paradis. Spilletid: 29 minutter. Norsk filminstitutt 2003.

Konflikthåndtering i skolehverdagen (1995)
Video produsert av NRK, Undervisningsredaksjonen; regi: Kirsten Bråthen og Mette Wesenlund, Det norske filminstituttet, 1995. Serie på 12 program som tar for seg konflikthåndtering i skolehverdagen ved tre forskjellige skoler. Består av tre videokassetter.

Tala! Det är så mörkt – et nåtidsdrama (1993)
Aldersgrense: 15 år.
Den jødiske legen Jacob blir vitne til et dramatisk overfall fra sitt togvindu. Nynazistisk ungdom lemlester en mørkhudet mann på perrongen. Toget kjører ut fra stasjonen, og en ung, nazistisk skinhead, Søren, og den middelaldrende Jacob sitter plutselig rett overfor hverandre. Dette korte møtet innleder et fellesskap mellom to mennesker som tilsynelatende ikke har noe felles. SFU har utarbeidet eget studieark til denne filmen.

Sist oppdatert: 23.08.2004