studying-abroadÅ studere i utlandet blir av de aller fleste ansett som en verdifull opplevelse. Mange velger å følge et allerede planlagt utvekslingsprogram ved den utdanningsinstitusjonen de studerer ved, dette er selvsagt et enkelt valg da man slipper å ordne med det praktiske det. Men det er likevel kanskje smartere å planlegge studieutvekslingen selv, da det gir mye erfaring i ryggsekken i tillegg til normale studiepoeng.

Det er mye som skal planlegges når man velger å studere i utlandet. For det første må man bestemme hvor man ønsker å studere, ikke bare hvilket land, men hvilken by og hvilket universitet. Deretter må man selvsagt bestemme seg for studieretning, og om man ønsker å ta hele graden, eller bare deler av den, i utlandet.

Når man har bestemt seg for alle disse tingene gjelder det å lese seg opp på søknadsprosessen, deretter få inn søknaden med relevante vedlegg i tide. Det kan lønne seg å søke ved flere universiteter, i tilfelle man ikke skulle komme inn på førstevalget. Når man mottar det spennende brevet, om at man er akseptert på det aktuelle studiet, kan man endelig begynne å planlegge det praktiske ved reisen.

Nå gjelder det å kjøpe flybilletter, samt finne et sted å bo. Det lønner seg også å sikre seg en god forsikring, for eksempel gjennom ANSA, som kontinuerlig jobber for norske studenter i utlandet. Til slutt kan man endelig pakken kofferten og si farvel til familie og venner. I alle fall for denne gang.

Å gjennomføre hele denne prosessen på egenhånd vil være en lærerik prosess for de aller fleste. Man vil også få en god mestringsfølelse, og erfaringen kommer til å være gull verdt, når man senere skal ut i arbeidslivet. Man viser at man både er initiativrik og selvstendig, og dette er noe de fleste arbeidsgivere leter etter.